مکي و 3 آيه است.
آيهی 3-1:
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ (1)
«بهراستی که ما به تو کوثر دادیم».
فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ (2)
«پس برای پروردگارت نماز بگذار و قربانی کن».
إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ (3)
«بیگمان دشمنت هموست بینام و نشان».
خداوند به پيامبرش محمد
صلّی الله علیه و آله و سلّم ميفرمايد: إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَرَ ما به تو خير فراوان و فضل زياد دادهايم از جمله آن نهر وحوضي است که خداوند به پيامبرش داده و کوثر ناميده ميشود که طول آن به مسافت يک ماه و عرض آن نيز به مسافت يک ماه است و آب آن از شير سفيدتر و از عسل شيرينتر است و ظرف و ليوانهاي آن به اندازه ستارگان آسمان زياد و همانطور درخشان ميباشند. هرکس يک بار از حوض کوثر بنوشد هرگز تشنه نخواهد شد.وقتي خداوند منت خويش را بر پيامبر بيان کرد، او را به سپاسگزاري نعمت فرمان داد و فرمود: فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ براي پروردگارت نماز بگزار و قرباني کن. اين دو عبادت را به طور ويژه بيان کرد، چون هر دو از بهترين عبادتها و بزرگترين آنها ميباشند.
و چون در نماز قلب و اعضا براي خدا فروتن ميباشند و اعضا و جوارح براي انجام انواع بندگي حرکت ميکنند. و ذبح کردن قرباني موجب ميشود که بنده به وسيلهی بهترين چيزي که در نزد خود دارد، و با دادن مالي که دلها بر محبت آن سرشتهاند و بر آن بخل ميورزند، به خداوند تقرب و نزديکي جويد.
إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ همانا کسيکه با تو دشمني دارد و تو را مذمت ميکند بيخير و برکت و بينام و نشان خواهد بود. اما محمد
صلّی الله علیه و آله و سلّم به حق انساني کامل است و آوازهاي بلند و پيرواني زياد دارد.
پايان تفسير سورهی کوثر