فهرست سوره ها      دانلود      نظرات شما      درباره

 

 

تفسير سوره‌ی همزه

مکي و 9 آيه است.

آيه‌ی 9-1:

وَيْلٌ لِّكُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ ‏(1)

«وای به حال هر عیب‌جوی طعنه‌زن».

 

الَّذِي جَمَعَ مَالاً وَعَدَّدَهُ ‏(2)

«کسی‌که مال گرد آورد و آن‌را شمارش کرد».

 

يَحْسَبُ أَنَّ مَالَهُ أَخْلَدَهُ ‏(3)

«می‌پندارد که مالش او را جاودانه می‌دارد».

 

كَلَّا لَيُنبَذَنَّ فِي الْحُطَمَةِ ‏(4)

«نه! به یقین در «حطمه» انداخته خواهد شد».

 

وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحُطَمَةُ ‏(5)

«و تو چه می‌دانی که «حطمه» چیست؟».

 

نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ ‏(6)

«آتش برافروختة خداست».

 

الَّتِي تَطَّلِعُ عَلَى الْأَفْئِدَةِ ‏(7)

«آتشی که بر دل‌ها مسلط و چیره می‌گردد».

 

إِنَّهَا عَلَيْهِم مُّؤْصَدَةٌ ‏(8)

«بی‌گمان آن (آتش) بر آنان فرو بسته شده است».

 

فِي عَمَدٍ مُّمَدَّدَةٍ ‏(9)

«در ستون‌هایی دراز».

 

وَيْلٌ لِّكُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ کسي که با عمل و سخنش مردم را عيب‌جويي مي‌کند و به آن‌ها طعنه مي‌زند عذاب سخت و هلاک کننده‌اي در پيش دارد. «همّاز» کسي است که با اشاره و عمل مردم را مورد عيب‌جويي قرار مي‌دهد و به آن طعنه مي‌زند. « لمّاز» کسي است که با گفتار خود از مردم عيب مي‌گيرد.

الَّذِي جَمَعَ مَالاً وَعَدَّدَهُ چنين طعنه زني هدف و اراده‌اي جز جمع آوري مال و شمردن آن و رشک بردن به آن ندارد، و علاقه‌اي به انفاق مال در راه‌هاي خير و برقرار داشتن پيوند خويشاوندي و امثال آن ندارد.

يَحْسَبُ أَنَّ مَالَهُ أَخْلَدَهُ  چنين کسي به سبب ناداني‌اش گمان مي‌برد که مالش او را در دنيا براي هميشه ماندگار مي‌کند، بنابراین، تلاش و رنج او در بيشتر کردن و رشد دادن مالش مي‌باشد و گمان مي‌برد اين کار عمرش را بيشتر خواهد کرد.

كَلَّا لَيُنبَذَنَّ فِي الْحُطَمَةِ ‏(4)  وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحُطَمَةُ ‏(5) نه! به يقين در دوزخ خردکننده و درهم شکننده انداختهخواهد شد. و تو چه مي‌داني که خردکننده چيست؟ نَارُ اللَّهِ الْمُوقَدَةُ ‏(6) الَّتِي تَطَّلِعُ عَلَى الْأَفْئِدَةِ ‏(7) آتشي که افروزه و هيزم آن مردم و سنگ‌ها هستند و از بس که شديد است از جسم‌ها مي‌گذرد و به دل‌ها مي‌رسد. و با وجود گرماي شديدش در آن زنداني و گرفتار هستند و از بيرون آمدن از آن تا اميد مي‌باشند. بنابراين فرمود: إِنَّهَا عَلَيْهِم مُّؤْصَدَةٌ ‏(8) فِي عَمَدٍ مُّمَدَّدَةٍ ‏(9) درهاي دوزخ به روي آن‌ها بسته شده و آن سوي درها ستون‌هاي درازي است تا از آن بيرون نيايند. كُلَّمَا أَرَادُوا أَن يَخْرُجُوا مِنْهَا مِنْ غَمٍّ أُعِيدُوا فِيهَا [الحج: 22]. «هرگاه بخواهند از غم و اندوهش بيرون بيايند به آن برگردانده مي‌شوند. از خداوند مي‌طلبيم که ما را پناه دهد و از او عفو و عافيت را مي‌طلبيم».

 

پايان تفسير سوره‌ی همزه

فهرست سوره ها      دانلود      نظرات شما      درباره