مکي و 5 آيه است.
آيهی 5-1:
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ (1)
«بدون شک ما آن (قرآن) را در شب قدر نازل کردیم».
وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (2)
«و تو چه میدانی که شب قدر چیست؟».
لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ (3)
«شب قدر از هزار ماه بهتر است».
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ (4)
«فرشتگان و جبرئیل در آن شب با اجازة پروردگارشان برای هرگونه کاری نازل میشوند».
سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ (5)
«آن شب، شب سلامت و رحمت است تا طلوع صبح».
خداوند با بيان فضيلت قرآن و بلندي مقام آن ميفرمايد:إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ما قرآن را در شب قدر نازل کرديم. خداوند قرآن را در ماه رمضان و در شب قدر نازل کرد و به وسيله آن رحمتي عام بر بندگان فرود آورد که بندگان توانايي سپاس گزاري آن را ندارند. و بدان جهت «شب قدر» ناميده شده که قدر و مقام آن بالاست و نزد خداوند فضيلت دارد. و چون در شب قدر اجل و روزهاي سال مقدر ميگردد.
سپس اهميت آن را بيان کرد و فرمود: وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ تو چه ميداني که شب قدر چيست؟ يعني شبي مهم و با ارزش و داراي اهميت زيادي است و فضيلت آن خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ با هزار ماه برابر است. پس عملي که در شب قدر انجام شود از عمل هزار ماه که شب قدر در آن نباشد، بهتر است. و اين از چيزهايي است که عقل در آن حيران ميماند، زيرا خداوند بر اين امت ضعيف با شبي منت گزارده که عمل در آن از هزار ماه بيشتر و بهتر است، هزار ماه، هشتاد و اندي سال است که سن يکانسان است، انساني که عمر درازي کرده باشد.
تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ فرشتگان زيادي و جبرئيل با اجازه پروردگارشان نازل ميشوند و آن شب از هر آفت و شري سالم است. چون خير آن فراوان ميباشد. سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ آن شب از غروب تا صبح از هر شر و آفتي سلامت خواهد بود.
احاديث فراواني در مورد فضيلت شب قدر واين که شب قدر در رمضان است و در دهه اخير آن و به خصوص در شبهاي طاق آن است، وارد شده است. و اين هر سال تا قيام قيامت تکرار ميشود. بنابراین، پيامبرص در دهه اخير رمضان زياد عبادت ميکرد و به اعتکاف مينشست به اميد اين که «ليلة القدر» را دريابد. والله اعلم.
پایان تفسیر سورهی قدر